Datakabel op maat

Voltec kreeg onlangs de vraag om een datakabel S/FTP Categorie 6A te leveren. De omgeving waar deze kabel gebruikt wordt, namelijk offshore (booreiland), de EX-omgeving en toepassing in een bewegende constructie maakte die vraag bijzonder.
Het gewenste temperatuurbereik van -20° C tot en met -60° C is daarnaast uitzonderlijk en maakt een flexibele toepassing moeilijk. 

In overleg met de klant hebben we verschillende mogelijkheden bekeken. Daarbij vroegen we ons af of er een bestaande kabel is die aan deze specificaties voldoet of dat we een nieuwe kabel moesten ontwerpen en produceren. Bestaande kabels voldeden niet aan de specificaties, zo bleek al snel. De beste oplossing leek daarom het ontwerpen en produceren van een nieuwe kabel. Hier gaan toch al gauw enkele weken overheen, bovendien was er sprake van een minimale afname van 10 kilometer. Omdat beide voorwaarden geen optie waren, paste Voltec voor deze klant een bestaande industriële LEONI MegaLine Flex datakabel aan. De kabel moest worden voorzien van een armeering. De gangbare SWA (Steel Wire Armour) of SWB (Steel Wire Braiding) voldeden echter niet aan de gewenste flexibiliteit. De oplossing werd gevonden in het toepassen van een Kelvar-armeering in combinatie met een extra polyurethaan mantel. Hierdoor behoudt de kabel zijn flexibiliteit. 
Door het aanpassen van een bestaande kabel kon zo binnen de gestelde termijn een geschikte kabel op de gewenste lengte worden geleverd.
 « terug naar overzicht