Lente

Is de winter nu echt voorbij? Ik bedoel niet de meteorologische winter, maar de barre economische periode die de installatiebranche met veel pijn en moeite heeft doorstaan. Dat vraagteken in de eerste zin van deze column staat er overigens niet voor niets. Ondanks de positieve geluiden die ik bij een aantal van onze afnemers beluister, is en blijft het een optimisme met terughoudendheid. Met de rem erop zeg maar. Het lijkt beter te gaan, maar de vraag is in werkelijkheid: ‘Is dat wel zo?’

Mijn antwoord op die vraag? Ik denk van wel.  Ik zie om mij heen namelijk steeds meer zelfbewuste bedrijven en andere ondernemende organisaties die de moed hebben om hun eigen keuzes te maken en hun eigen klanten te selecteren. Die het lef hebben om ‘nee’ te durven zeggen tegen de soms absurde voorwaarden die hun klanten aan hen stellen. Die ervoor kiezen om  risicovolle projecten te laten voor wat ze zijn en deze aan zich voorbij laten gaan. Door schade en schande zijn zij inmiddels wijs geworden in de achterliggende periode: hard gewerkt en weinig verdiend. De keuze die zij nu maken is soms verdomd lastig, maar werkt op de lange termijn wel degelijk succesvol. 

Ik constateer steeds vaker dat de focus meer en meer verschuift van het ten koste van alles binnenhalen van projecten, orders en opdrachten naar het onderhouden van klantrelaties. Naar  opdrachtgevers die waarderen wat je doet, hoe je het doet en wie je bent. Die je kennen en die je vertrouwen. En zich tegelijkertijd realiseren dat kwaliteit en een goede service belangrijker zijn dan de laagste prijs.  Voor Voltec is het jaar goed begonnen met aantrekkelijke verrassende projecten en interessante nieuwe klanten. Nog even en het is weer zomer. 


Peter van de Goor, 
commercieel directeur« terug naar overzicht