Bedrijventerrein Chemelot en Voltec: een gelukkig ‘huwelijk’

Sinds de oprichting in 1972 heeft Voltec zich ontwikkeld van een verkoopkantoor tot een toonaangevende leverancier van kabels en bekabelingstoepassingen voor (internationale) klanten in meerdere marktsegmenten. De industrie, de petrochemie in het bijzonder, is er daar een van naast utiliteit, energie en data & telecom. Het gaat in veel gevallen om maatwerkoplossingen voor individuele klanten, evenals standaardoplossingen.

‘Een bedrijventerrein waar we al sinds jaar en dag actief zijn, is Chemelot in Sittard-Geleen en Stein-Elsloo met bedrijven als DSM, Sabic, USG, Sitech en ARLANXEO, om er maar een paar te noemen’, legt verkoopmedewerker Patrick Thissen graag uit. ‘Het is voortgevloeid uit het voormalige bedrijfsterrein DSM en heeft sinds 2000 een enorme vlucht genomen. Als Voltec hebben we die ontwikkeling van nabij meegemaakt, want ons bedrijf is er vanaf het allereerste begin als kabelleverancier actief. Destijds hebben we samen met DSM specifieke kabeltypes als voedings- en instrumentatiekabels geconstrueerd en geïntroduceerd.

Dit zijn laagspannings- en instrumentatiekabels die als vaste standaard gelden voor onder meer DSM en Sabic en die ook nu nog, bijna een halve eeuw later, in allerlei varianten en toepassingen worden ingezet. Omdat we met de tijd meegaan leveren we naast deze “traditionele” kabels tevens thermocouple-, glasvezel-(vaker voor geconfectioneerd) en EMC-kabels al dan niet door de klant zelf gespecificeerd. Onze klanten op Chemelot zijn o.a. Engie, Stork, Spie of Convoi.

Zij voeren o.a. onderhoudswerkzaamheden aan de diverse installaties uit of zijn betrokken bij de realisatie van E&I installaties van nieuwe- of bestaande fabrieken. De genoemde kabels volgens de DSM/Sabic specificaties zijn daarbij meestal voorgeschreven.

Chemelot is 800 hectare groot en is bijzonder vanwege de centrale ligging in Zuid Limburg, de goede bereikbaarheid per spoor, weg, pijpleiding en vliegveld, de aanwezigheid van een groot aantal fabrieken die elkaar aanvullen, de samenwerking tussen fabrieken, research en development en het grote aantal pilot plants. Daarnaast is Chemelot de naam van de orga­nisatie die het centrale loket vormt voor de bedrijven van het industriecomplex en de campus, voor poten­tiële bewoners van de site, de omgeving en over­heden. Chemelot is zeer actief in het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid, het stimuleren van samenwerking en het bevorderen van contacten met de buitenwereld.

Dat Voltec de standaard heeft gezet voor de kabels die de opdrachtgever voorschrijft aan haar contractors en eindklanten is één ding, het betekent niet dat Voltec er een monopolist is. Patrick Thissen: ‘Nee, dat zou te makkelijk zijn. Ook andere leveranciers zijn er in een gezonde concurrentiestrijd actief, dat houdt ons wakker en alert. Bovendien zijn andere voorwaarden voor onze klanten minstens zo belangrijk. Vanuit Geleen en Stein zijn we in Heerlen en Kerkrade, waar ons magazijn ligt, snel en gemakkelijk bereikbaar. Verder hebben we voor onze vaste klanten de belangrijkste en meest voorkomende kabels op voorraad. Die snijden we op de gewenste lengtes en bezorgen we de volgende dag op locatie. Bij een calamiteit en indien mogelijk doen we dat zelfs op dezelfde dag nog, waarbij ook leveringen in het weekend geen probleem zijn. Uiteraard leveren we tegen marktconforme en scherpe tarieven.’« terug naar overzicht