Enexis noodset voor snelle oplossingen stroomstoring

In Voltec Connect nummer 6 van september 2016 hebben we al eens gesproken over de noodset die Voltec samen met Enexis heeft ontwikkeld. Grootschalige stroomstoringen in Amsterdam, Schiphol en de Randstad hebben maar weer eens aangetoond hoe belangrijk de continuïteit van onze stroomvoorziening is.

Vliegtuigen op Schiphol kunnen niet vertrekken, bagage blijft staan, treinen en metro’s staan stil, er is chaos op straat door niet functionerende verkeerslichten en bedrijven vallen met hun productie stil als er geen elektriciteit is. En dan zijn er nog de persoonlijke ongemakken in huis. Chaos en schade ontstaan snel en worden alleen maar erger naarmate de afwezigheid van spanning aanhoudt. Dat nog los van de frustraties en ergernis die het uitvallen van de stroom met zich meebrengt.
Om dit te voorkomen verplicht de overheid energieleveranciers storingen zo snel mogelijk te verhelpen en legt ze hoge boetes op voor elk uur dat de stroom is uitgevallen. De oorzaken van een spanningsuitval zijn legio. Een van de zwakke schakels in de energiedistributie is de middelspanningstransformator. Bij het uitvallen daarvan wordt het achterliggende netwerk niet meer gevoed en valt de spanning van hele wijken en gebieden uit. Door het inzetten van noodstroomgeneratoren kan het getroffen middelspanningsnetwerk snel weer van spanning worden voorzien.

Nu worden dit soort installaties niet snel even aangesloten met behulp van een kabelhaspeltje. Er moeten meerdere kabels tussen het verdeelstation, waar de defecte transformator staat, en de noodstroomgenerator/container worden gelegd en aangesloten. Aangezien het om spanningen tussen 10.000 en 20.000 Volt gaat en om stromen van meer dan 1000 ampère is dit geen eenvoudige klus. De kabel die op een haspel wordt aangeleverd moet hiervoor op lengte worden geknipt en voorzien van aansluitvlaggen, een klus die doorgaans tussen de 12 en 24 uur kan duren.

Samen met Enexis heeft Voltec (leverancier van de hoog flexibele middelspanningskabel) een noodset ontwikkel. Het systeem bestaat uit drie containers met hierin drie verschillende lengtes kabel en voorzien van een MV-CONNEX™ middelspanningsstekker van de Zwitserse firma Pfisterer. Eén enkele kabel is geschikt voor 20.000 Volt en 1.200 Ampère. Door gebruik te maken van verschillende lengtes kunnen totaallengtes gerealiseerd worden van 30, 60, 90 en 120 meter. Dat is voldoende om elke mogelijk afstand tussen verdeler en generator te overbruggen op alle middelspanningsstations van Enexis. 

Een aansluiting tussen verdeelstation en generator bestaat uit 2 kabels van 15 meter en is voorzien van een aansluitvlag en een stekker, eventueel verlengd met 30 en/of 60 meter kabels met twee stekkers aan beide uiteinden. De stekkers worden door een mof aan elkaar gekoppeld. Door het parallel leggen van vier van deze verbindingen per fase kan 4.000 Ampère worden aangesloten. Deze oplossing maakt een snelle opbouw en aansluiting tussen verdeelstation en generator binnen de 8 uur mogelijk.

De belangrijkste voordelen van deze noodset zijn de flexibiliteit, de inzetsnelheid, het meervoudig gebruik een het sneller oplossen van storingen. Bijkomend voordeel: lagere boetes voor Enexis.


Een van deels gevulde Noodset containers

Over Enexis
Enexis Netbeheer is één van de 7 netbeheerders in Nederland. De belangrijkste taak van een netbeheerder is het aanleggen en onderhouden van het energienet in Nederland. Bovendien zorgt een netbeheerder voor het transport van energie: het bedrijf vervoert energie van de elektriciteitscentrale of het gasstation naar woning en/of bedrijf. Wie energie afneemt of terug levert, heeft altijd met een netbeheerder te maken. De woonplaats bepaalt welke netbeheerder ter plaatse de netbeheerder is. Er kan niet gekozen worden. Dit komt omdat het energienetwerk in Nederland is aangelegd door verschillende netbeheerders. En elke netbeheerder beheert zijn eigen netwerk. Enexis is in de meeste gevallen netbeheerder in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg woont. Het is mogelijk dat Enexis-klanten voor gas een andere netbeheerder hebben. Met behulp van de postcode kunt u via het EAN-codeboek opzoeken wie uw netbeheerder is.« terug naar overzicht