IEC 60079-14 ATEX: praktische gasdichte kabel

ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

Voltec krijgt geregeld de vraag om instrumentatiekabels te leveren die voldoen aan de norm IEC 60079-14 ofwel gasdicht zijn. Die kabels moeten voldoen aan wat bekend staat als de breathing-test. Deze test toetst het uitstroomeffect van gassen in kabels. De breathing-test zelf hebben we eerder beschreven in Voltec Connect 7 (December 2016).
Kabels die gelegd worden tussen verschillende Ex-zones (een zone met gevaar voor explosies) of tussen een Ex-zone en een veilige zone moeten zodanig worden aangesloten dat er geen gassen door de kabel kunnen stromen van de ene zone naar de andere. De norm IEC 60079-14 beschrijft hiervoor de test indien geen Barrier Glands worden toegepast. Door de constructie van instrumentatiekabels voldoen alleen laag parige kabels aan deze test. Hoog parige kabels hebben meer loze ruimte tussen de paren: het gas kan daarin ontsnappen. Hierdoor moeten deze kabels in een Ex omgeving door middel van Barrier Glands worden ingevoerd in de besturingskasten. Het aansluiten van een dergelijk Barrier Gland is een kostbare en arbeidsintensieve aangelegenheid.

In een normale wartel wordt de gehele kabel doorgevoerd en geklemd om de buitenmantel, bij een ‘Barrier Gland’ wordt ook de eventuele armering vastgezet. Daarnaast worden de afzonderlijke aders doorgevoerd en afgedicht met behulp van een elastomeer waardoor er een gasdichte afsluiting ontstaat. Voltec biedt nu ook hoog parige instrumentatiekabels aan die voldoen aan de norm IEC 60079-14. Het gebruik van een Barrier Gland is daarbij niet noodzakelijk. Onze Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel is perfect rond voor een goede afdichting op de wartel. De loze ruimte tussen de aderparen is gevuld met een niet hygroscopisch vulmiddel dat de doorstroom van gas voorkomt.


Barrier Gland (Bron: Hawke)

De Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel wordt op specificatie geproduceerd en is in de volgende uitvoeringen verkrijgbaar:

Aders Koper, klasse 1, 2 en 5
0,5, 0,75 en 1,3 mm²
Ader isolatie
 
PVC, XLPE, LSZH
 
Ader kleur
 
Wit en zwart, genummerd
 
Aantal paren
 
1x2; 1x3; 2x2; 4x2; 8x2
12x2; 16x2 en 24x2
Individuele afscherming
 
Aluminium/Polyester met vertinde aarddraad, PiMF
 
Collectieve afscherming
 
Aluminium/Polyester met vertinde aarddraad 
 
Mantel PVC, LSZH
 
Mantel kleur
 
Blauw of Zwart
 
Normen NEN-EN 50288-7
Instrumentatie kabelnorm
NEN-EN-IEC 60079-14
Explosieve atmosferen
NEN-EN-IEC 60332-1/3-24
Beproeving verticale brandvoortplanting
NEN-EN 50575
CPR Classification Dca en Cca


Meer informatie:
https://www.youtube.com/watch?v=k-51vW9cs40
https://www.youtube.com/watch?v=do21NVFfop4


 « terug naar overzicht