Over het hoe en waarom van afschermingen

Kabels en vooral instrumentatiekabels waar we ons in onze serie over kabeltechniek op richten hebben altijd een afscherming. Deze afscherming wordt aangebracht tegen elektromagnetisch stralingen (lees storingen) afkomstig van buiten. Die kunnen de communicatiesignalen in de kabel verstoren. De afscherming wordt tevens toegepast om uitstraling veroorzaakt door de communicatiesignalen zelf te voorkomen.

De afscherming wordt bereikt door een aluminium polyester tape om de aders te wikkelen. Aangezien aluminium folie nogal gauw scheurt is deze aan één kant voorzien van een polyester laag. De geleidende kant van de aluminium polyester tape bevindt zich aan de binnenkant. Hier zit ook een vertinde aarddraad die contact maakt met de geleidende kant van de aluminium polyester tape. De buitenkant (polyester) is vaak blauwig of gelig van kleur. Het geheel wordt omwikkeld met een transparante folie. Naast aluminium wordt ook koperen polyester tape of een vlechtwerk van vertinde draden toegepast, meestal bij kabels voor hoog frequente toepassingen. Naast een collectieve afscherming (Overal Screen) worden de afzonderlijke aderparen tevens voorzien van een eigen individuele afscherming (Individual Screen). Dit wordt ook wel PiMF genoemd, dat staat voor Pair-in-Metal-Foil.

Foto: LEONI Kerpen RE-2X(St)Y PiMF

Foto: LEONI Kerpen RE-2X(St)Y

Armeering
Gearmeerde kabels zijn voorzien van een mechanische bescherming van verzinkte staaldraden die volledig aansluitend om de kabel wordt aangebracht. Daaroverheen komt een buitenmantel. De twee belangrijkste armeringen die gebruikt worden voor instrumentatiekabels zijn SWA en SWB. De SWA Steel Wire Armoured bestaat uit gegalvaniseerde staaldraden van minimaal 0,9 millimeter in doorsnede. Die worden parallel om de kabel aangebracht en moeten deze voor minimaal 90% volledig afdekken, e.e.a. volgens de norm EN10257-1. Dit is een sterke armeering met een redelijke flexibiliteit en is geschikt voor trekbelastingen.
Foto LEONI Kerpen - SWA armeering

Bij een SWB Steel Wire Brading – wel bekend als Q-type - wordt een vlechtwerk van staaldraden met een doorsnede van 0,3 millimeter aangebracht. Het aanbrengen gebeurt door een complexe vlechtmachine en is een langzaam proces. Voordelen van een SWB-kabel t.o.v. een SWA is de veel hogere graad van buigbaarheid. Deze lichtgewicht armeering voor de SWB-kabel is vooral in Nederland populair en kan Voltec in diverse maten uit voorraad leveren.
Foto: LEONI Kerpen SWB armeering

Daarnaast kennen we de SR-armeering, Corrugated Steel Tape. Deze biedt 100% dekking en is een zeer  effectieve bescherming tegen knaagdieren. De B-armeering, Galvanized Steel Tape, bestaat uit twee elkaar overlappende stalen tapes. Deze armeering is een uitstekende bescherming tegen druk, inslag en knaagdieren.

Leoni Kerpen
Ruim 80 jaar is LEONI Kerpen internationaal actief als producent van elektrische draad- en kabelproducten ten behoeve van energie- en datatransport. In deze periode heeft het bedrijf wereldwijd een uitstekende naam verworven als gerenommeerd leverancier van hoogwaardige en speciale kabel producten. Tot de afnemers behoren naast de automobielbranche, energiebedrijven en de overheid grote industriële bedrijven. In de chemische en petrochemische industrie is LEONI een gewaardeerde partner vanwege haar know how (cable-engineering) en het leveren van maatwerkoplossingen. Daarnaast levert het bedrijf adviezen hoe te handelen in bijzondere omstandigheden waarin kabels terecht kunnen komen. De optimale logistiek waarmee men afnemers van dienst is, draagt bij aan de waardering die zij hebben voor de producten en diensten die het bedrijf levert.



« terug naar overzicht